Dintre toate materialele clasice sau moderne pentru acoperirea pardoselilor, parchetul din lemn este clasat intre primele optiuni care sunt adoptate in spatiile de locuit sau chiar in spatii private si de afaceri, lucru care aduce cu sine necesitatea intretinerii corespunzatoare curente cand si-a pierdut stralucirea, dar si pe cea care include servicii profesionale de renovare parchet atunci cand acesta a suferit diferite deteriorari accidentale.
Categoriile de parchet din lemn sunt diferite prin caracteristicile lemnului din care sunt produse placile de parchet cu care este acoperita pardoseaua dar si prin procesele mecanice de fabricare a parchetului (din care amintim cateva tipuri: parchet din lemn masiv cu grosimi de la 10 mm pana la 22mm; parchet triplustratificat cu grosimi de la 10 mm pana la 15 mm; parchet dublustratificat cu grosimi de la 9 mm pana la 14mm; parchet multistratificat cu grosimi de la 10 mm pana la 20 mm) fiecare dintre acestea avand particularitati estetice si mecanice aparte, aspect care duce si la recomandarea de a se realiza proceduri de renovare parchet in concordanta cu tipul de parchet utilizat.
Daca pentru intretinerea parchetului sunt disponibile si recomandate solutii profesionale care se pot folosi in mod curent si usor de orice utilizator, atunci cand este necesara o renovare a parchetului lucrurile se modifica radical si este de dorit ca serviciul sa fie prestat de catre o firma profesionista ce are acest obiect de activitate.
Asa cum aminteam, parchetul poate fi montat in spatii domestice sau pentru birouri, care la randul lor pot permite un trafic obisnuit sau ridicat ca intensitate, dar si in spatii comerciale unde traficul este intens si ca atare efectul de uzura va creste proportional cu specificul locatiei.
Pentru toate tipurile de parchet din lemn supus reconditionarii procedurile includ obligatoriu urmatoarele etape:
Pasul – 1 – raschetarea parchetului – prin raschetare parchet intelegandu-se: indepartarea stratului de finisaj pana la lemn indifferent ca se ia din acesta 1 micron sau chiar 2mm. Aceasta operatiune este realizata cu masini profesionale de slefuit parchet de ultima generatie (2017) ( vezi sectiunea Utilaje in Dotare ) care nu produc praf; Granulatia benzilor de slefuit parchet poate varia intre 16 – 80 functie de starea parchetului.
Pasul – 2 – aplicarea unui chit special pentru parchet, in vederea umplerii rosturilor dintre lamelele de parchet; Chitul special de parchet fiind un liant incolor spre galbui ce se amesteca cu rumegus fin rezultat de la slefuirea parchetului pana se obtine o pasta suficient de fluida care urmeaza sa fie aplicata pe suprafata de parchet cu ajutorul unei spatula. ( vezi sectiunea Video Chituire Parchet )
ATENTIE la artificiile pe care le pot face unii mesteri parchetari in fabricarea acestei paste de chituit folosind ca ingredient miez de paine, sapun, aracet, …. Sau alte inventii care pot rezolva problema pe moment asigurand ceva problem in viitor.
Pasul – 3 – slefuirea suprafetei de parchet in vederea indepartarii rezidurilor de chit. . Aceasta operatiune este realizata cu masini profesionale de slefuit parchet, granulatia benzilor de slefuit parchet poate varia intre 80 – 120 functie de finisajul care urmeaza sa acopere parchetul.
Pasul – 4 – aplicarea a doua straturi cu lac incolor, ecologic pentru parchet – lac ce detine si proprietatile fizico-chimice-mecanice ale unui grund special pentru parchet (valabil pt. situatiile cand se doreste ca parchetul sa ramana natural, fara schimbarea culorii parchetului)
Pasul – 5 – slefuire intermediara intre straturile de lac in vederea netezirii porilor aparuti sau a eventualelor bule, scame, par, …. Aceasta operatiune este realizata cu masini profesionale de slefuit parchet – tip monodisc – granulatia discurilor de slefuit parchet poate varia intre 120/220.
Pasul – 6 – Aplicarea unui strat de gel pentru cosmetizare. Acest produs ( pe limba meseriasilor ) este un lac solid ce se aplica cu spatula de inox cu rolul de a (secret professional)
Pasul – 7 – urmand ca in final sa se realizeze operatiunea de lacuire pentru a conferi suprafetei un aspect lucios, mat, sau satinat, dupa dorinta. Acest strat de lac final va determina si rezistenta parchetului in timp. De preferat sa se aplice un lac Poliuretanic 100% cu o rezistenta la uzura si patare cat mai buna.
Fazele acestor operatiuni de renovare parchet difera de la o locatie la alta, starea parchetului si caracteristica de trafic asupra acestuia fiind argumentele care conduc echipa sosita la lucru la adoptarea celei mai bune solutii tehnice. Este de inteles ca prin complexitatea ei intreaga actiune nu ar putea fi realizata cu resurse personale, de aceea nu ezitati sa cereti consultanta pentru a primi o oferta convenabila, dar si un serviciu complet.
Un parchetar specialist este in masura sa va prezinte solutia si necesarul tehnic pentru o anumita situatie de renovare parchet si sa convina cu dumneavoastra momentul in care poate fi primit pentru lucrarea pe care se angajeaza sa o presteze.
Cand alegi un furnizor de servicii profesionale pentru montaj sau reconditionare parchet urmareste cateva aspecte:
1 – Unde are sediul
2 – Scrisori de recomandare
3 – Certificari, Calificari, Atestari, … profesionale
4 – Garantie pt. serviciile de parchet precum si pt. materialele puse in opera
5 – Asigurare pt. daune colaterale (de aflat si valoarea despagubirii pt. astfel de daune)
6 – Nu uita sa intrebi de pret daca esti multumit de raspunsurile primite.
Apropo: Daca esti pe acest site te asigur ca ai gasit un parchetar specialist.
Despre profesionalismul si experienta mea las sa vorbeasca scrisorile de recomandare de la cativa dintre clientii mei. (locatii publice) recomandari
Dezvoltarea tot mai accentuata prin varietate si calitate a materialelor de constructie pentru reamenajari, precum si cerintele venite din partea utilizatorilor in privinta calitatii conditiilor de locuire atat in domeniile rezidentiale noi, cat si in cele deja construite, au condus la necesitatea aparitiei serviciilor profesioniste pentru montare si renovare parchet din lemn.
Aceste servicii se adreseaza atat mediului rezidential nou construit, pentru cel deja aflat in utilizare ce necesita redecorare sau reconditionare si desigur pentru zona comerciala ori cea cu destinatie de birouri unde exigentele sunt cel putin la fel de ridicate si se apeleaza la servicii profesionale de montare sau renovare parchet pentru crearea de spatii interioare personalizate si apropiate cu mediul familial.
Pentru furnizarea unor servicii cu adevarat profesionale referitoare la montarea sau renovarea unui parchet sunt necesare echipamente de lucru specifice, o serie de material si consumabile care intra in sarcina echipei ce asigura serviciul, dar nu in ultimul rand o experienta ridicata care se traduce prin promptitudine, viteza de lucru si calitatea finala de finisare la incheierea procedurii pentru care a fost solicitata echipa specializata in instalarea sau reconditionarea unui anumit tip de parchet.
Daca ceva este oarecum dificil pentru beneficiar, acest lucru se refera de cele mai multe ori la alegerea pe care trebuie sa o faca in privinta culorii sau tipului de finisaj al parchetului care se doreste a fi montat sau reconditionat.
Oferta din piata este cel putin suficienta pentru toate cerintele estetice, functionale si de confort ale acestui tip de acoperire pentru pardoseala ( parchet in situatia de fata ), fiind incluse modele de parchet care sunt destinate utilizarii in regim rezidential, comercial, sau pentru zona de servicii.
Fiecare dintre acestea sunt produse cu un grad diferit de rezistenta la uzura care provine din traficul la care este supus noul parchet ales sau vechiul parchet renovat.
Exista variante de finisaj la alegere care sunt clasificate in functie de destinatie si – fie ca este vorba despre un parchet din lemn masiv sau stratificat nou, fie ce e vorba de un parchet vechi ce necesita restaurare prin raschetare, chituire si lacuire – gradul de ingrijire care poate fi alocat fiecarei versiuni de parchet ales. ( solutiile sunt disponibile )
Daca aceste detalii tehnice v-ar putea parea mai dificil de asimilat, exista varianta sa cereti consultanta din partea unui specialist in montare si renovare parchet, insa cu siguranta in privinta partii estetice sunteti cei mai in masura sa luati decizia. ( Nu excludeti insa nici contactarea unui designer de amenajari interioare, pentru ca ati putea avea surprize placute in gasirea unei solutii la care nu va asteptati.